Blog

Kim's wijn-spijs combinatie april

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

DOMAINE SAUGER CHEVERNY BLANC MET SCHARFILETS IN BANANENBLAD MET LENTE-UI-GEMBERSAUS

Het is lente. Ik durf het haast niet hardop te zeggen, maar het is echt zo. En om het lentegevoel te versterken gaan we deze heerlijk frisse, fruitige witte wijn uit de Loire proeven. Deze klassieke Cheverny van Domaine Sauger is gemaakt van 80% Sauvignon en 20% Chardonnay druiven. Perfect om het nieuwe seizoen mee in te luiden

Meer lezen

Geplaatst op 01-04-2020 08:02 door Arjan Rosendaal

WIJ REKENEN OP JULLIE...........

Op een dag van bezinning als deze zit ik in de tuin, uit de wind en vol in de zon. Na een zaterdag hard werken kijk ik tevreden om mij heen. De bloesemboom staat te stralen, de hortensia knoppen staan op springen en het gras ziet eruit als een biljartlaken. Als je niet beter zou weten dan staat de wereld in bloei in plaats van in brand.

Meer lezen

Geplaatst op 22-03-2020 08:00 door Gisela van Niekerk

Kim's wijn-spijs combinatie maart

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

SIMONE CAPECCI PICUS MET GESMOORDE LAMSSCHENKELS MET ANSJOVIS EN TOMATEN

Onze wijn deze maand is de Picus, Rosso Piceno Superiore van Simone Capecci uit de Marche in Italië. Hij is voor mij de perfecte partner voor een landelijk gerecht met robuuste smaken. Want dit is geen verlegen wijn.

Meer lezen

Geplaatst op 01-03-2020 09:02 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie februari

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

CINCO RESERVA MET TOSTADA'S

Voor deze maand ben ik heel tevreden over de combinatie van de Chileense Cinco Reserva en de Mexicaans geïnspireerde tostada’s. Deze wijn, een assemblage van vijf soorten druif, vandaar de naam Cinco Reserva, vraagt om een gerecht dat ook meerdere uitgesproken smaken heeft. En dat hebben deze tostada’s zeker.

Meer lezen

Geplaatst op 31-01-2020 11:02 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie januari

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

PLAN DE DIEU MET CANARD PARMENTIER VAN CYRIL

Het recept heb ik van Cyril, een bevriende chef-kok uit het departement van de Gard. Hij weet hoe je mensen moet verwennen. En dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Dit simpele recept past gewoon heel goed bij de wijn. Krachtig smakend vlees tegenover kruidige wijn. Het zoet van de ui versterkt het fruit en de met olijfolie gemaakte puree versterkt het aardse karakter van de wijn. Een goed begin van het nieuwe jaar!

Meer lezen

Geplaatst op 01-01-2020 11:02 door Arjan Rosendaal

WIJNEN WIJNEN WIJNEN...........

Ja, ook ik heb er afgelopen jaar aan moeten geloven. Met een vrouw en twee dochters die helemaal idolaat zijn van Martien en zijn château waardige uitspraken was er ook voor mij geen ontkomen aan. Als ik om wijnen roep tijdens een overdadige BBQ of bourgondisch kerstdiner word ik aangezien als alcoholist. Hij wint er een ring mee en wordt in ieder televisie programma uitgenodigd. Zelfs bij een serieuze wijnproeverij twee maanden geleden liepen er vier vriendinnen binnen met allen op hun shirt de meest populaire uitspraak van 2019: WIJNEN, WIJNEN, WIJNEN………..

Meer lezen

Geplaatst op 31-12-2019 08:00 door Gisela van Niekerk

Boerenkool met schelvis

JAN CEES GRIFFIOEN: Bourgondiër die jarenlang een prachtige Gastrovino wijnwinkel in Bussum heeft gehad.

VIA BARROSA MET BOERENKOOL EN SCHELVIS

Ik had net gesneden boerenkool gekocht om maaltijdjes in de vriezer te doen voor onze “zielige” kinderen en kleinkinderen. Dat kwam goed uit. Nu alleen even aardappels schillen. Omdat ik het plan had om zaterdag bouillabaisse te maken had ik al 2 stuks schelvis in de koelkast liggen. Dit beloofd geen alledaagse combinatie te worden.

Meer lezen

Geplaatst op 10-12-2019 07:02 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie december

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

MUSCAT DE BEAUMES DE VENISE MET PIJNBOOMPITTENTAART

Het lichtbittere smaakaccent in de wijn is mooi in balans met de romige notensmaak van de vulling van de taart, terwijl de honingsmaak wordt versterkt door de gouden, lichtzoete pijnboompitten. De vijgenjam geeft de wijn een iets drogere en ook levendiger smaak. De wijn danst over de tong na elk hapje taart. Wijn en taart zijn werkelijk voor elkaar gemaakt.

Meer lezen

Geplaatst op 01-12-2019 07:02 door Arjan Rosendaal

2019 BEAUJOLAIS EST ARRIVÉ

"De nieuwe Beaujolais is er!", schreven de uitbaters van de Lyonese bistrots en bouchons vroeger al op de ruiten. De wijn werd met veel enthousiasme begroet door hun altijd dorstige gasten, die elke dag opnieuw het fijne stof uit de zijde- en textielfabrieken weg moesten spoelen.

Meer lezen

Geplaatst op 21-11-2019 10:00 door Arjan Rosendaal

Kim's wijn-spijs combinatie november

KIM MACLEAN: Schrijfster en vertaalster van meerdere kookboeken en jarenlang verbonden geweest aan de culinaire rubriek in NRC Handelsblad.

MONTE D'OIRO TINTO MET KABELJAUW EN ZUIDELIJKE SAUS

Dit is een levendige, moderne wijn met karakter. Robijnrood. Een fruitige neus met tonen van chocola en rook. Een volle smaak, fruitig en kruidig en weer tonen van chocola. Een wijn met balans en structuur. Het gerecht dat ik bij deze wijn koos is misschien wat gedurfd

Meer lezen

Geplaatst op 01-11-2019 07:02 door Arjan Rosendaal