Kim's wijn-spijs combinatie februari
31-01-2020 11:02
Voor deze maand ben ik heel tevreden over de combinatie van de Chileense Cinco Reserva en de Mexicaans geïnspireerde tostada’s. Deze wijn, een assemblage van vijf soorten druif, vandaar de naam Cinco Reserva, vraagt om een gerecht dat ook meerdere uitgesproken smaken heeft. En dat hebben deze tostada’s zeker.
Mijn versie van tostada’s is altijd een hit, al zeg ik het zelf. Maar een begeleidende wijn kan weleens een uitdaging zijn. De wijn moet voldoende body, fruit, kruiden en warmte hebben om overeind te blijven. Geen probleem met deze Cinco Reserva. De verschillende ingrediënten van het gerecht versterken of weerspiegelen de gelaagde smaken van de wijn. Heb jij ook zin in een zomerse maaltijd op een winterdag? Hiermee heb je de zon op je bord en in je glas!
TOSTADA’S
Voor ongeveer 8 tortilla’s
Ingrediënten
Vlees
600 g runderriblap
4 eetl. vers sinaasappelsap
2 eetl. vers limoensap
3 eetl. plantaardige olie
2 eetl. verse oreganoblaadjes of 1 eetl. gedroogde oregano
1 grote teen knoflook, uit de knijper
2 laurierbladen
1 grote, verse chilipeper, gehakt
Bereiding
Leg het vlees in een brede, ondiepe en zuurbestendige schaal. Meng de rest van de ingrediënten en schep dat mengsel over het vlees. Dek de schaal af en laat minstens 4 uur of tot een nacht marineren.
Hot Sauce
1 blik gepelde tomaten met sap van 400 g
1 rode paprika, het zaad en de zaadlijsten verwijderd, in stukken gesneden
1 kleine ui, gepeld en grof gehakt
1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
1 grote teen knoflook, gepeld en grof gehakt
1 tot 2 grote, rode chilipepers, grof gehakt
2 eetl. azijn
1 theel. gemalen koriander
1 theel. gemalen komijn
1 theel. suiker
zout naar smaak
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor de saus in een blender of food processor en draai tot een grove puree. Proef en breng zo nodig op smaak met extra chilipeper en of zout. Bewaar in de koelkast tot het serveren.
Guacamole
2 rijpe avocado’s, gepeld en in stukken gesneden
3 eetl. vers citroensap
1 grote teen knoflook, gepeld, uit de knijper
½ theel. gemalen koriander
½ theel. gemalen komijn
1 middelgrote tomaat, het zaad verwijderd en het vruchtvlees in piepkleine blokjes gesneden
2 lente-uitjes, bijgesneden en in dunne ringetjes gesneden
zout en versgemalen peper naar smaak
Bereiding
Doe de stukken avocado in een kom en voeg het citroensap toe. Prak de avocado met een vork tot een grove puree. Schep er de rest van de ingrediënten door. Dek de bovenkant van de guacamole af met plasticfolie. Zo voorkom je dat de guacamole gaat verkleuren. Bewaar in de koelkast tot het serveren.
Verder
reepjes romeinse sla of ijsbergsla in een ruime kom
grote handvol grof gehakte verse koriander, in een schaal
zure room of Griekse yoghurt
1 blik rode nierbonen van 400 g, opgewarmd
8 tortilla’s, vlak voor het serveren in een droge koekenpan gebakken
Voor het serveren
Nee, vlak voor het serveren de hot sauce, guacamole, reepjes sla en verse koriander uit de koelkast en zet ze op tafel. Houd de nierbonen warm op een laag pitje. Houd de tortilla’s warm in een lauwe oven. Neem het vlees uit de marinade. Grilleer het vlees op een voorverwarmde barbecue of gietijzeren grillplaat zo gaar als je wilt. Snijd het vlees in dunne plakken.
Leg een warme tortilla op elk bord. Schep er met een schuimspaan een paar eetlepels nierbonen op. Leg er dan wat plakken vlees op. Laat de eters verder zelf hun tostada opbouwen. De volgorde is niet verplicht, maar zelf doe ik het zo: reepjes sla, wat verse koriander, een schep hot sauce, een schep guacamole, een schep zure room en als laatste een lepeltje hot sauce.
Tip: Er zijn veel soorten tortilla’s te koop. Een van mijn favorieten is de maïs-tarwetortilla van Santa Maria. Het is niet altijd belangrijk om precies te zeggen hoe groot een theelepel is. Wel in dit geval. Ik gebruik een theelepel van 5 ml inhoud. Chilipepers verschillen in smaak en scherpte. Proef daarom een heel klein stukje chilipeper om dat te controleren. Zo kan je de hoeveelheid chilipeper naar smaak aanpassen.
Bon ap!
KIM MACLEAN
CINCO RESERVA HIER bestellen