Cassoulet

Cassoulet

Ingrediënten

300g kievitsbonen (of andere witte bonen soort), gewassen en 8 tot 12 uur geweekt
2 laurierblaadjes
plantaardige olie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
300g dunne speklapjes
1 klein blikje tomatenpuree (ca. 75g)
1 tomaat, kleingesneden
3 takjes tijm
250ml witte wijn of (groente)bouillon
100g gerookt ontbijtspek
250g varkensbraadworst
65g grof paneermeel of broodkruim
25g boter
3 el gehakte peterselie

Bereiding

Zet de avond van tevoren de bonen in de week. Breng op de kookdag de bonen met het weekwater en de laurierblaadjes aan de kook. Laat ze in 45-60 minuten gaar koken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Verhit olie in een ruime koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook 5 minuten. Snijd de speklapjes in dobbelstenen, doe er zout en peper op en bak ze al omscheppend een paar minuten met de uien mee tot het vlees begint te kleuren. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg de fijngesneden tomaat, de tijmtakjes en 150ml van de wijn toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Verhit in een andere koekenpan een scheut olie. Snijd het ontbijtspek in stukjes en de worst in dikke plakken. Bak het spek en de worst in 7 minuten bruin. Laat de bonen uitlekken, houd de laurierblaadjes bij de bonen. Neem een grote ovenschaal of braadpan. Doe eerst de helft van de bonen erin, dan de helft van het vlees-tomaat mengsel en dan de helft van het spekworstmengsel. Bestrooi met de helft van het paneermeel en giet de resterende wijn erover. Herhaal deze laagjes maar voeg geen wijn meer toe. Leg wat vlokjes boter op het paneermeel en schuif de schotel in het midden van de warme oven. Laat 1 1/2 tot 2 uur zachtjes stoven. Schep tussendoor het gevormde korstje door de bonen. Serveer in diepe borden en bestrooi met peterselie.