Mini oliebollen
Ingrediënten
125 gram gedroogde cranberries
300ml kokend water
500ml karnemelk op kamertemperatuur
14 gram gedroogde gist
2 el suiker
500 gram bloem
1 ei
1tl zout
50 gram pistachenoten
1 liter arachide olie
Bereiding
Doe de cranberries in een kom, giet er kokend water over en laat 15 minuten staan. Giet daarna af. Verwarm ondertussen de karnemelk in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm. Doe de gist en suiker in een kom en roer de karnemelk erdoor. Zeef de bloem boven een kom. Klop het ei los in een diep bord. Maak in het midden van de bloem een kuiltje. Schenk hier het gistmengsel en het ei in. Voeg het zout toe. Roer met een houten lepel tot een samenhangend beslag. Snijd de cranberries grof en hak de pistachenoten grof. Meng door het beslag. Dek af met een warme, licht vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Verhit de olie in een ruime pan tot 180 graden of zet de frituurpan aan. Schep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot van het beslag. Bak er maximaal 6 per keer in 3 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig en laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met poedersuiker.