Duitsland

Wijnland Duitsland

Van laf (half) zoet naar fris en droog

In Duitsland hebben wijnmakers sinds een jaar of 25 de weg naar succes weer gevonden. Terug naar Riesling, maar dan wel kwaliteit. Het succesverhaal van dit noordelijke wijnland, 4e grootste producent van Europa.

Lees verder

Geschiedenis

De eerste wijngaarden werden in Duitsland door de Romeinen op de hellingen langs de Moezel aangeplant; later ook langs de andere rivieren zoals de Rijn. Na de val van het Romeinse rijk namen de monniken het wijn maken over en rond 1400 was er 300.000ha wijngaard in Duitsland, drie keer zoveel als nu. Echter rond 1600 werd bier veel populairder, waarna wijn weer een opleving had eind 19e eeuw. In die tijd werd echte kwaliteitswijn gemaakt met nieuwe technieken in wijngaard en wijnkelder. Na de tweede wereldoorlog deed helaas massaproductie van goedkope zoete wijn de kwaliteitswijn bijna de das om.

Gelukkig is een aantal wijnmaak-families trouw gebleven aan hun kwaliteitsstandaard en vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen daar jonge wijnboeren bij die het roer om wilden gooien. Aandacht voor terroir, mineraliteit, kruising van druivenrassen, het levert unieke Duitse wijnen op, vooral veel witte wijn en vooral veel Riesling, waar het land weer trots op mag zijn. Duitsland is een schoolvoorbeeld van een cool climate wijnland. Het relatief koele klimaat betekent een korte rijpingstijd voor de druiven, die daar dus speciaal op geselecteerd worden. Over het algemeen levert dit wijnen op met minder alcohol, veel zuren en intense aroma’s. Tegenwoordig is ook rode wijn weer in opkomst, vooral Pinot Noir (Spätburgunder).

Duitse wijnweetjes

De dertien Duitse wijngebieden zijn onderworpen aan strenge Duitse wijnwetgeving uit 1971 met hoge kwaliteitseisen. Hier zijn in de loop der jaren wijzigingen in gekomen. Zo heet Tafelwein sinds kort Deutsche Wein en zijn de namen Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) en Qualitätswein mit Prädikat (QmP) versimpeld naar Qualitätswein en Prädikatswein. Deze laatste twee wijnen krijgen een A.P. nummer (Amtliche Prüfungsnummer ) op het etiket wanneer ze nog een keuring hebben ondergaan.

In 2000 zijn nog de termen Classic en Selection toegevoegd: Classic staat voor de betere droge wijnen gemaakt van een van de klassieke streekeigen druivenrassen. Selection staat voor superieure droge wijn gemaakt van met de hand geplukte druiven uit één specifieke wijngaard.

Duitse wijnen bij Gastrovino

Bij Gastrovino vind je moderne elegante Duitse witte wijnen uit Nahe, Baden en Moezel. Gemaakt door jonge, veelbelovende wijnmakers uit families met een rijke wijntraditie.

Duitse wijnhuizen bij Gastrovino

Namen als Lorenz & Söhne, Alexander Laible en Weingut Schäfer Fröhlich zijn namen om in de gaten te houden.

Artikel {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + 1}} - {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + filteredProducts.length }} van {{ filteredProductCount }}

{{sort.label}}

Loading...

No products found.

Artikel {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + 1}} - {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + filteredProducts.length }} van {{ filteredProductCount }}