Beaujolais

Wijnstreek Beaujolais

Beaujolais in een notendop

De Beaujolais is het het overgangsgebied tussen de Bourgogne (Mâconnais) en het Rhônegebied. Het klimaat en ook de bodem zijn anders dan in de Bourgogne. Hier komt voornamelijk rode wijn vandaan van de druif gamay noir à jus blanc (kortweg gamay). Er wordt ook een beetje witte wijn gemaakt, van de chardonnay druif. Iedereen kent Beaujolais van het moment in november waarop je overal ziet en hoort: “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” Inmiddels worden er meer en betere wijnen gemaakt, mogen sommige Beaujolais wijnen als een Bourgogne op de markt worden gebracht en roept men terecht: “Er is meer dan Beaujolais Nouveau.”

Lees verder

Gebied en klimaat

In de Beaujolais streek is de invloed van de Middellandse Zee al wat aanwezig. Maar de oostelijke uitlopers van het Massif Central in het westen van de Beaujolais streek zorgen ervoor dat koude lucht uit de Alpen en warme lucht uit het zuiden flink op elkaar kunnen botsen, met schadelijke onweer- en hagelbuien tot gevolg. De bodem bestaat uit graniet en klei in het noorden en meer alluviale grond in het zuiden (mergel, klei en zand).

Druivensoorten en wijnmaken

De gamay druiven worden met de hand geplukt en meteen in grote vaten gedaan. Door de methode macération carbonique gisten de druiven in de schil (onderste druiven produceren koolzuurgas omdat ze geplet worden door het gewicht, de bovenste druiven blijven heel). Zo ontstaan typische rood-fruit aroma’s. De Beaujolais Primeur is gemaakt van druiven die 4 dagen op deze manier gegist hebben.