{{ ::product.name }}
Regular price: Excl. Tax: Incl. BTW:
Tijdelijk voor slechts: Starting at Excl. Tax Incl. BTW:
De Champagne is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en er wordt maar vrijwel 1 soort wijn gemaakt: champagne. Het gebied is eigenlijk veel te koud voor druiventeelt, dat het toch lukt komt door de dikke kalkstenen bodem. Die overigens ook geschikt is voor het bewaren van de wijn, in de uitgegraven kelders, omdat het vochtgehalte hierin precies goed is. Reims en Épernay zijn de belangrijkste steden en de “uitvinder” van champagne kent iedereen wel: Dom Pérignon.
De Champagne bestaat uit 4 subregio’s met elk hun eigen kenmerken. Montagne de Reims met veelal pinot noir druiven; Vallée de la Marne ten westen van Épernay met vooral meunier druiven; Côte des Blancs ten zuiden van Épernay met chardonnay en tot slot Aube of Côte des Bars waar de kwaliteit van druiven en wijn beduidend minder is. De Champagne wijnstreek heeft een klimaat met zachte winters en warme, bij tijd en wijle zeer natte zomers. Schade door vorst en hagel komt helaas vaak voor. De bodem van de Champagnestreek maakt veel goed: een vruchtbare laag aarde bovenop de krijt/kalkbodem waarin wijnstokken diep door kunnen dringen.
In de Champagne worden vooral pinot noir, pinot meunier en chardonnay geteeld. Twee blauwe druivensoorten? Ja, maar het sap is wit; de schillen mogen niet te lang in contact zijn met het sap. Meestal is champagne gemaakt van bovengenoemde drie druivensoorten. Als alleen chardonnay wordt gebruikt heet de champagne Blanc de Blancs. Het maken van champagne gaat volgens de méthode traditionelle (voorheen méthode champenoise) en is aan zeer strenge eisen onderhevig.
Loading...
No products found.
Regular price: Excl. Tax: Incl. BTW:
Tijdelijk voor slechts: Starting at Excl. Tax Incl. BTW: